Spiknutí v srdci Katalánska

Pozor, pozor!

Představte si, že do Čech dorazila novinka ze Španělska! Narodila se teprve minulý rok a má za sebou skupinku vzbouřenců. Může být jak suchá, tak i sladší, příjemně perlí.

Dostala jméno CORPINNAT.

O co jde?

Vezmeme to trochu oklikou. Ochutnali jste už někdy v životě Prosecco, Champagne nebo Cavu?

Já osobně mám vína s bublinkami (šumivá, perlivá) moc ráda. Nevím, jak vy, ale já jsem dřív všechno, co alespoň trochu  bublalo nazývala ,,šampáňo” a o názvech moc nepřemýšlela. Ale jak jsem se začala o vína zajímat, zjistila jsem, že výrobci vína    musí splnit velmi přísná kritéria, aby konkrétní názvy mohli použít.

Co je to Cava?

Cava je šumivé víno vyrobené tradiční metodou druhotné fermentace v láhvi v jednom z uznaných D.O. ve Španělsku. Cava může být bílá i růžová, tradičně se používají místní odrůdy Macabeo, Parellada a Xarel-lo, dále i Subirat Parent (Malvasía Riojana) a Chardonnay, pro výrobu rosé pak hlavně odrůdy Garnacha, Monastrell a Trepat, ale i Pinot Noir. Zajímavostí je, že ačkoli většina Cavy pochází z katalánského regionu Penedés, označení původu (D.O.) není v případě Cavy vázané na jednu oblast, ale je možné ji vyrábět v různých místech „regionu“ Cava, který tvoří 159 podoblastí v provinciích: Barcelona, Tarragona, La Rioja, Lérida, Gerona, Álava, Zaragoza, Navarra, Badajoz a Valencia. (www.foltynwine.cz)

Původ hroznů, metoda zpracování, doba zrání a různá další. Ty podmínky jsou skvělé pro nás konzumenty, protože  víme, kam máme víno zařadit. Horší situace už je pro výrobce…

A teď už se zase vraťtme ke CORPINNATu.

Ještě nedávno jsem neměla ani ponětí, co to vlastně je. Pak jsem absolovala degustaci této novinky v úžasné Champagnerii.

CORPINNAT nám přijel představit přímo exportní manažer vinařství Sabaté i Coca. Během probublávání se 6 vzorky nám vyprávěl, jak vše vzniklo.

Zjednodušeně řečeno, 9 biovinařství v srdci Katalánska bylo nespokojeno s kritérii na výrobu a prodej Cavy a rozhodli se opustit označení Cava DOC a založit uskupení s velmi přísnými podmínkami pro výrobu perlivých vín. To nazvali CORPINNAT.

Podmínky jsou tyto:

  • vína se rodí jen v teritoriu Penédes
  • zaručují hrozny 100% organické produkce
  • ruční sběr hroznů
  • kompletní zparcování vína přímo ve vinařství
  • minimálně 18 měsíců zrání
  • dbají na dlouhodobou spolupráci s pěstiteli hroznů
  • na etiketě deklarují ročník a datum degorsáže

 Degorsáž je termín používaný při výrobě šumivého vína v láhvi, nebo sektu, kdy se odstraní kaly vzniklé při druhotném kvašení tzv. odstřelením. Po druhotném kvašení vznikne v láhvi velké množství CO2, odumřelé kvasinky způsobující kaly setřásáním sednou k zátce láhve, která je po celou dobu setřásání obrácená zátkou dole a rychlým otevřením se kaly tlakem CO2 vymetou z láhve. Zkušený pracovník si musí počínat tak, aby nedošlo k velkému úniku vlastního vína z láhve. Před tímto úkonem je třeba hrdlo láhve podchladit ve studené kapalině na cca -10°C, aby kaly vytvořily ucelenou hmotu a oddělily se od vína.
Degoržování je úkon na konci remuáže, který vynalezla vdova Clicquotová, systém zdokonalil šampaňský dům Abeletím, že před odstřelením kalů z láhve podchladil láhev ve vodě s ledem. Způsobem výroby vdovy Clicquotové se dosáhne mnohem vyššího tlaku CO2 v láhvi než při výrobě sektů před tímto vynálezem, kdy remuage probíhala ve stojící láhvi a kaly se odstraňovaly dekantací nad hořící svíčkou kdy většina CO2 unikla. (zdroj: www.znalecvin.cz)

Samotný název CORPINNAT je složen ze španělských slov a v překladu znamená ZROZEN V SRDCI PÉNÉDESU (oblast jižně od Barcelony).

No a jak mi vína chutnala? Byla jsem vážně překvapená, že úplně všechny vzorky v degustaci mi byly příjemné. To se mi moc často nestává.

Víte, jakou obrovskou výhodu suchá šumivá vína mají? Můžete je pít celý večer – sqěle doplní každé jídlo i příležitost!

Dostali jste chuť na Corpinnat? Tak doporučuji tato>>

Na zdraví!

Linda

Jsem žena s láskou k vínu a chci Vám tuto lásku předat a ukázat Vám, jak se jednoduše vyznat ve světě vín. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře