Špatná nálada, losos a překvapení:-)

Stává se Vám někdy, že Vás přepadne únava a pocit, že se Vám nic nechce? Ale jako fakt vůbec nic? Když Vás obtěžuje úplně každá maličkost? Když máte chuť jen zapnout televizi, odložit svoje tělo na gauč a jen tak tupě zírat?

Prostě když máte energii na nule a chybí Vám takový ten vnitřní pohon?

Mně se to občas stává a většinou je zatím nějaké přetažení, únava, doba, kdy na sebe moc nemyslím. No a už celý minulý týden jsem cítila, že mě tenhle ,,nic nebaví“ pocit pomalu začíná celou prolézat. A i když jsem se snažila ho odehnat, tak včera udeřil naplno.

Popravdě, úplně nejradši bych si opravdu udělala takový lenošný den, ale to mi naše 15 měsíční princezna nedovolí:-)

Zažíváte to taky někdy? A co Vám v takových chvílích pomáhá?

Na mě většinou funguje donutit se k nějaké aktivitě, jít se projít, proběhnout, uklidit, prostě tu lenoru a zvláštní náladu vyhnat ven.

A tak jsem se dokopala a zacvičila si, šla jsem na procházku, ale stále nic…energie žádná a nálada taky nic moc…Tak jsem si řekla, no dobře tak prostě dnešek nebude nejveselejší den a to taky k životu patří. Napadlo mě, že bych si ho mohla alespoň zpříjemnit dobrým jídlem. Pro mě je jídlo takový rituál, ráda a hodně jím:-) Asi už tušíte, že mě bude možná horší živit než šatit:-)

Ale to jsem odbočila… Zpátky k mému dni a myšlence na dobré jídlo. Věděla jsem , že máme v lednici velký filet čerstvého lososa a v tom mě to napadlo. Připravím takový už téměř náš rodinný recept, který objevila moje sestra v receptech Dity P.

Je to něco božského a hlavně velice jednoduché na přípravu a ještě ušpiníte málo nádobí:-)

Jestli máte rádi lososa, tak doporučuju!

Na marinovaného grilovaného lososa pro 4-6 osob budete potřebovat:

2 kusy čerstvé citronové trávy
50 ml sójové omáčky
2 hrsti listů čerstvého koriandru + na ozdobu
kousek čerstvého zázvoru o velikosti palce, nastrouhaný
4 stroužky česneku, prolisované
1 velký filet z lososa (asi 1 kg)
4 lžíce medu
1 červená chilli paprička, očištěná a nasekaná najemno
2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
2 limety, rozpůlené
zelený salát k podávání

POSTUP PŘÍPRAVY
1.V hmoždíři roztluču citronovou trávu, až se rozvoní. Přimíchám k ní sójovou omáčku, koriandr, zázvor a česnek. Lososa položím na tác a celého ho rovnoměrně pomažu touto marinádou. Zakryju ho potravinářskou fólií a dám ho na hodinu do lednice marinovat.
2. Gril v troubě rozehřeju na 200 °C. Plech vyložím pečicím papírem. Po hodině marinování přesunu lososa na připravený plech, potřu ho medem, dám do trouby a griluju 10–15 minut, aby byl akorát pečený.
3. Přesunu ho na servírovací mísu nebo prkýnko, vidličkou to trochu natrhám, posypu ho chilli papričkou, jarní cibulkou, lístky koriandru a podávám ho s limetami a zeleným salátem.

Během přípravy jsem dostala chuť na víno, ideálně Pinot Noir, protože ten by se k našemu jídlu skvěle hodil…, ale věděla jsem, že naše zásoby vína se dost ztenčily a Pinot Noir zrovna doma nemáme. Tak jsem to hodila za hlavu a dál to neřešila.

Oběd byl hotový a najednou mi můj partner říká, jestli bych si dala kapku červeného?„ Dala, ale už nemáme“ mu říkám. „Představ si, že máme, jedno jsem včera po cestě domů koupil.”  Vyrazilo mi to dech a hodně mile překvapilo, vůbec jsem to nečekala. Nákup vína je totiž většinou moje parketa.

A víte, co to bylo za víno?

Takže překvapení a ještě navíc tip pro Vás.

Pinot Noir Reserva z chilského vinařství Tarapaca. Vína této značky koupíte téměř ve všech supermarketech a já je určitě můžu doporučit. Často je dokonce mají v akci, tak potěší i Váš rodinný rozpočet.

Pinot Noir (Rulandské modré) je odrůda, která je velmi citlivá na podmínky pěstování a vína z ní jsou opravdu zajímavá. Barva Pinotu klame, je červená a průsvitná, působí, že víno nebude silné, ale opak je pravdou. Průhlednější barvu má na svědomí slupka hrozna, která je slaboučká.

Ve vůni i chuti jsem cítila bobulovité ovoce. Můj nos zachytil vůni višní, v chuti jsem poznávala uzrálé třešně a maliny a to vše zahalené vůní květin. Chuť v ústech zůstala ještě chvíli po polknutí a rozhodně to je víno, které si ještě zítra budete pamatovat.

Doporučuji Pinot Noir vychladit, je potom opravdu osvěžující a k pití výborný i sám o sobě.

Pokud ho spojíte s jídlem, v tomto případě s lososem, tak se jeho chuť změní. Víno podtrhne chuť lososa a losos zase změní chuť vína. Schválně to někdy vyzkoušejte. Napijte se vína zvlášť  a potom se soustem jídla. Je to velký rozdíl. Některá vína potřebují spojit s určitým jídlem a pak teprve můžete ocenit jejich potenciál. Jiná jsou vynikající sama o sobě. Je to jako u lidí, charakter se někdy pozná hned a někdy ho oceníte, až v konkrétní situaci.

Chce to se nebát a zkoušet i nezvyklá spojení a někdy nedat na první dojem. 

Každopádně mně to moji náladu hodně vylepšilo:-)

Přeji i Vám v současné době hodně dobré nálady a zdraví, starejte se o sebe, jezte hodně vitamínů a využijte příležitost k odpočinku.

A nezapomeňte, že v červeném víně jsou obsaženy třísloviny, které mají kromě jiného antioxidační schopnost, posilují imunitu a snižují krevní tlak. Takže určitě sklenička červeného denně určitě neuškodí:-)

Kdybyste měli problém si víno vybrat, pár tipů jsem pro Vás sepsala v e-booku zde>>

Na zdraví!

Linda

 

 

 

Jsem žena s láskou k vínu a chci Vám tuto lásku předat a ukázat Vám, jak se jednoduše vyznat ve světě vín. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře