Pikantní, osvěžující, plná chutí. Steaky, ale i ostatní pokrmy pozvedne na úplně jinou úroveň.
Chimichurri je salsa nebo marináda podobná pestu, ale hlavní roli hraje petržel a ocet. Je to typické jídlo v jižní a střední Americe, hlavně v Argentině a Mexiku. Tam ji přidávají ke steakům z hovězího masa. Ale vlastně neznám jídlo, ke kterému by se nehodilo.
Když jsem byla v Argentině, musím říct, že jsem se do chimichurri úplně zamilovala. Napřed mi přišlo, že je to hodně těžké vyrobit, ale opak je pravdou. Zařadila se u nás doma mezi stálice a přidáváme si ji opravdu skoro ke všemu.
Když si ještě vezmete velké plus chimichurri, že je to vyloženě zdravá marináda plná čerstvých bylinek, tak není o čem přemýšlet.
Co budete na chimichurri potřebovat?
🌿 3 hrsti hladkolisté čerstvé petželky
🌿 1 hrst ideálně čerstvého oregána
🌿 1/2 červené cibule
🌿 3 stroužky česneku
🌿 1/2 lžičky sušené červené chilli papričky (vločky)
🌿 3 lžíce červeného vinného octa
🌿 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
🌿 3/4 hrnku olivového/ slunečnicového oleje
🌿 sůl
Jak na to?
Bylinky, cibuli a česnek nakrájejte na jemno, přidejte papriku, olej, ocet, olej, citrónovou šťávu, sůl a promíchejte.
Ideálně nechte do druhého dne odpočinout.
My máme rádi chimichurri:
Jasně, jen ho před použitím smíchejte s trochou vody a nehte vodu nasát.
To záleží:-) U nás je pryč skoro hned:-) Skladujte ho v lednici, mělo by vydržet inimálně 10 dní.
Ano, ideální dát ho do tvořítka na led a pak nechat v lednici roztát.
[čimičuri]
A jaké víno se bude hodit? Byla bych věrná Argentině a otevřela si lahev sametového Malbecu🍷.
Na zdraví a dobrou chuť!
Linda