Scheurebe?

Jednou za čas pořádáme s kamarádkami takové ,,Prostřeno“:-) Víceméně je to záminka, proč se sejít, popovídat, probrat novinky, zasmát se a také se dobře najíst. Blížil se termín ,, Prostřena“ u nás doma a protože k dobrému jídlu patří i dobré víno, vyrazila jsem minulý týden do Foltýn Wine, abych doplnila zásoby bílého vína.

Jezdím do Foltýn Wine docela často a tak některá jejich vína už důvěrně znám. Nicméně, protože mě baví ochutnávat pro mě ještě neznámá vína, požádala jsem Kristýnu ( sommeliérku a obchodní ředitelku Foltýn Wine), aby mi doporučila víno, které jsem ještě od nich neměla.

A ona na to:,,..co třeba Scheurebe..?“

Scheurebe? Proč ne? Ještě jsem se s touto odrůdou vína nesetkala a o to víc mě víno zajímalo.

 

Odrůdu Scheurebe vyšlechtil v Německu v roce 1916 Dr. George Scheu ve šlechtiletelské stanici v Alzey ve spolkové zemi Porýní-Falc. Název má po svém objeviteli. V němčině scheu-rebe(rebe v nemčině znamená réva).

Dlouho byla tato odrůda považována za křížence Ryzlinku rýnského a Sylvánského zeleného. Genová analýza potvrdila pouze Ryzlink a Sylvánské vyloučila. Dr. Scheu často ke křížení používal semenáčky divoké révy a tak je možné, že právě divoká réva je spolu s Ryzlinkem mateřskou odrůdou.

Tato odrůda získala také přezdívku ,,německý Sauvignon Blanc“ a v současnosti se  sní můžete setkat nejen v Německu, ale i Rakousku, jižní Anglii, západní Austrálii, Kalifornii, Oregonu a výjimečně i u nás.

Barva vína je zlatavá až zlatožlutá. V vůni a chuti lze nalézt květiny, černý rybíz, grapefruity, jemné muškátové tóny a tropické ovoce. U vysokých přívlastků a botrytických výběrů se objevují tóny manga, zralých hrušek, broskví, medu či růžového květu. Suchá vína se hodí k masitým, mírně kořenitým pokrmům, ušlechtilé výběry najdou uplatnění jako aperitiv či dezert.

zdroj: Wikipedie

My jsmě ochutnávaly Scheurebe 2016 Trocken Geil z oblasti Rheinhessen. Velice zajímavé víno, mladé, svěží, úplně světlé barvy jen s lehkými zlatavými odlesky. Když si poprvé přivoníte, máte pocit, že na Vás čeká Sauvignon Blanc. Ale když víno ochutnáte, víte, že to Sauvignon Blanc není. Je to nádherné, bohaté, aromatické víno, s jemně kořenitou, výraznou chutí a svěží kyselinkou. Podle mého názoru bude chutnat i těm, kteří dávají přednost lehce sladším, polosuchým vínům.

A jaké jídlo jsme si k vínu daly? Batátovou polévku s červenou čočkou, krůtí prsa s kořenovou zeleninou a kurkumou a na závěr čokoládový fondant s lesním ovocem:-)

Hezký zbytek neděle!

Na zdraví!

L.

 

Jsem žena s láskou k vínu a chci Vám tuto lásku předat a ukázat Vám, jak se jednoduše vyznat ve světě vín. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře