Sedím doma na sedačce, vyplazuju na sebe jazyk do zrcátka a počítám:-) nepočítám ovečky, ale chuťové pohárky…
Je to legrační, ale snažím se takhle zjistit, jak moc jsem citlivá na rozpoznání jednotlivých chutí…
Vyplázněte na sebe jazyk. Na špičce jazyka a podél něho vidíte tečky. To jsou chuťové pohárky. Na první pohled vidíte, jestli jich máte opravdu hodně? Buď jsou hustě vedle sebe nebo jsou jen tu a tam.
Podle počtu chuťových pohárků zjistíte, jak jste citliví a můžete se zařadit do jedné ze tří skupin:
(10-25% lidí)
Chutnají Vám velmi kořeněná jídla, milujete bohaté a velmi výrazné příchutě. Hořkost vám nedělá starosti, protože ji vůbec necítíte. Budou Vám blízká vína, která jsou velmi výrazná a intenzivní v chuti.
(50-75% lidí)
Vy hořkost cítíte, ale nedělá Vám to problémy. Třísloviny nejsou pro Vás ničím zničujícím. Můžete si vychutnávat téměř všechna vína a v každém najdete něco, co Vás zaujme. Zdokonalujte Vaše chuťové pohárky tím, že zvolníte, zpomalíte a začnete věnovat pozornost jemným detailům.
(10-25% lidí)
Gratuluji Vám! Vy jste „Superdegustátor“. Všechny chutě vnímáte velmi intenzivně – slanost, sladkost, hořkost, olejnatost a hořkost. Nejste zrovna fanoušek hořké chuti. Pozitivní stránkou Vaší citlivosti je to, že si velmi svědomitě vybíráte, co budete jíst a pít. Tíhnete k velmi delikátním a sametovým vínům.
Ať už máte chuťových pohárků libovolné množství, dobrá zpráva je, že všichni můžeme naše vnímání a citlivost vylepšovat!
Ještě pár zajímavostí na závěr:
Víte, že Asiaté, Afričané a Jihoameričané mají geneticky danou vyšší citlivost než běloši?
Ženy mají více než 2x větší pravděpodobonost, že budou lepšími degustátory než muži.
Nejlepší způsob, jak zlepšovat svůj cit na vnímaní chutí, je strávit více času očicháváním a rozpoznáváním aromat.
Na zdraví!
Linda