Při mé nedávné cestě po Bali jsem narazila na reklamu na balijské vinařství. Dost mě to překvapilo, do té doby jsem věděla, že se na Bali vyrábí víno z rýže Brem a pálenka z rýže Arak.
No přiznávám, měla jsem předsudky….a neočekávala nic, na čem bych si pochutnala…
Toužila jsem po tom víno ochutnat a pídila jsem se po informacích o vinařství a víně samotném.
Dozvěděla jsem se, že mají ochutnávkovou místnost blízko Sanuru. Bohužel ve dnech, kdy jsem se v okolí Sanuru pohybovala, bylo zavřeno. Tak jsem hledala restaurace, kde bych mohla víno z balijského vinařství Hatten Wines ochutnat.
A našla jsem restauraci, kde měli základní řadu stolních vín v nabídce.
K dispozici bylo bílé, růžové a červené víno- Aga White Wine, Aga Rosé Wine, Aga Red Wine.
Chtěla jsem ochutnat všechny, ale přeci jen v tom horku jsem si nebyla jistá, že 0,6 l vína ustojím:)
Vysvětlila jsem obsluze, že se o víno zajímám a že bych ráda víno ochutnala, jestli by mi mohli donést vzorky po 0,1 l. Byli velmi milí a vyšli mi vstříc. A co víc…o víně toho hodně věděli a vysvětlili mi specifika balijského vína.
Bílé víno – Aga White Wine
Víno bylo nádherně vychlazené, čiré, barva krásná a vůně velice ovocitá, květinová – připomínalo Muškát. Podle aroma to vypadalo, že víno bude sladší…ale nebylo. Víno suché, příjemné…byla jsem velmi mile překvapená..moc mi víno chutnalo:)
Růžové Aga Rosé Wine
Víno, které otevřelo vinařství Hatten Wines dveře do vinařského světa a proslavilo je…je to stále jejich bestseller a musím říct, že je opravdu výborné… Velmi příjemná chuť jahod, skvěle se hodí k pikantním jídlům balijské kuchyně.
Víno z odrůdy Alphonse-Lavallée, výborně se hodí k indonéskému curry a pokrmům z hovězího masa. Může být použito také jako základ pro míchané nápoje.
AGA znamená v balijštině PŮVODNÍ
Společnost Hatten vlastněná movitou balijskou rodinou ze Sanuru známá výrobou rýžového vína Brem a rýžové pálenky Arak se rozhodla dokázat, že i v tomto klimatu je možné pěstovat víno a vyrábět dobré a kvalitní vína. Ve spolupráci s australskými enology se jí to povedlo a vína Hatten Wines se dnes řadí mezi uznávaná vána a sbírají medaile.
Prvním vínem bylo v roce 1994 růžové víno a v roce 2000 přidali výrobu bílého a červeného vína. Původně byla jejich vína sladká, ale dnes převažují vína suchá.
Vinné révě se nejlépe daří na severu Bali kousek od mořského pobřeží(Buleleng Regency), kde je stále teplo a nedochází k poklesu teplot. Díky tomuto stabilnímu klimatu se vinná réva může sklízet 3x do roka a to ve 3 cyklech po 120 dnech.
Hrozny jsou pěstovány na systému Pergol, což je mřížovina, která je přichycena k nízkým stromkům a ty se stále prořezávají. Tento systém chrání pracovníky před teplem a hrozny před spálením. O hrozny se pečuje neustále a tak pracovníci žijí v domech postavených mezi pergolami, aby se o vinici mohli postarat v případě deště.
Pětují se odrůdy Belgia, Alphonse-Lavalléé – původní francouzské odrůdy a také místní odrůda Propolinggo Biru.
Než jsem na Bali vína ochutnala, měla jsem předsudky, ale spletla jsem se. Jejich vína jsou velmi příjemná a můžu je jen doporučit. Výborně se hodí do tropického klimatu a jsou perfektní v kombinaci s pikantními pokrmy indonéské kuchyně.
Až budete na Bali, dejte si skleničku i za mě:-)
Na zdraví!
www.hattenwines.com