Myslíte, že bez něj to není ono???

Bez koho nebo čeho to není ono?

Mluvím o korku:-)

Co si myslíte o víně, které nemá korek, ale moderní šroubovací uzávěr? Koupili byste si takové víno?

Korek (1)

Korek neodmyslitelně k vínu patří.

Má svoji tradici (již od roku 1400) a mnoho opodstatnění, proč se k uzavírání vína v lahvi používá.

Korek je nenahraditelný u tzv. velkých vín, to je u vín, která jsou určena na delší zrání v lahvi. Korek tady zabraňuje oxidaci vína a umožňuje, aby víno odpočívalo v lahvi do doby než jej otevřete. S korkem je také spojen obřad otevírání vína, o který jsme u šroubovacích uzávěrů ochuzeni.

korky 007

Na druhou stranu může také korek víno zkazit. To je způsobeno látkou trichloranisol (TCA), která je obsažena v korku a víno nakazí. Když si k takovému korku přivoníte, cítíte plíseň. Za tuto vadu nemůže ani víno, ani vinař. Možná jste si všimli, že sommeliéři si hned po otevření vína ke korku přivoní…Dělají to právě z tohoto důvodu. Když je korek špatný, víno ani nenabídnou a otevřou novou lahev.

Výhody korku:

  • Je to přírodní materiál, ohebný a umožňuje vínu dýchat
  • Používá se u vín, která jsou vhodná k archivování
  • Rituál otevírání vína

 Nevýhody korku:

  •  Je 2x-3x dražší než šroubovací uzávěr
  •  Může víno nakazit TCA
  •  Limitované množství dubu korkového

 

Víte, kde se korek bere? Odkud pochází?

Korek se získává z dubu korkového, který se pěstuje především  ve Středomoří, na Pyrenejském poloostrově a v severní Africe. Největším pěstitelem je Portugalsko, jehož korek dosahuje nejvyšší kvality. Korek se získává olupováním vrchní vrstvy kmene a první sklizeň je možná, až když dub dovrší 25 let od výsadby a má minimálně 70 cm obvod kmene. První sklizeň se používá na dekorativní účely. Nejkvalitnější korek se získá až po 75 letech od výsadby.

Jak je to s tím šroubovacím uzávěrem?

Šroubovací uzávěr je dnes velmi moderní. Vůbec už neplatí, že vína se šroubovacím uzávěrem jsou nekvalitní. Používají se zhruba od roku 1964 a jejich použití je čím dál rozšířenější. Tyto uzávěry se používají pro mladší svěží vína, která se mají vypít do 2 let. Jejich výhodou je kromě nižší ceny také to, že se víno nemůže nakazit a také je můžete velmi jednoduše otevřít.

Výhody šroubovacího uzávěru:

  • Víno se nemůže nakazit
  • Jednoduché otevírání
  • Mladší svěží vína a tím pádem cenově dostupnější

Nevýhody šroubovacího uzávěru:

  • Není to přírodní materiál
  • Víno nemůže dýchat
  • Není vhodný pro vína určená k archivaci

Velkou výhodou šroubovacího uzávěru je, že nepotřebujete otvírák na víno. Občas vzpomínám na studentské časy, kdy jsme s mojí kamarádkou a spolubydlící v jedné osobě neměly otvírák na víno. Staly se z nás expertky na otevírání vína vším, co bylo po ruce. Zubní kartáček, nůž, vidlička, šroubovák…kolik práce by nám ušetřily vína se šroubovacím uzávěrem! Ale zase jsme se u toho neskutečně nasmály a víno nám pak chutnalo o to víc:-)

Čím jste otevírali víno vy, když nebyl po ruce otvírák- Napište mi na linda@lindakarpasova.cz

Ještě pořád máte předsudky vůči šroubovacím uzávěrům? Doufám, že ne….

Každý uzávěr má svoje plusy a mínusy, ale hlavní je, aby Vám víno chutnalo🙂

Mějte se krásně!

Na zdraví!

Linda

PS: Existují i další varianty uzávěrů vína- syntetické, skleněné, ale o těch až zase někdy příště.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jsem žena s láskou k vínu a chci Vám tuto lásku předat a ukázat Vám, jak se jednoduše vyznat ve světě vín. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře