Jsme právě v období, kdy na jižní polokouli probíhá sklizeň hroznů. To znamená, že po měsících těžké práce a pečování o víno, jsou hrozna zralá a připravená na to, abychom z nich udělali víno.
Správná odpověď je 600-800 kuliček, což je asi 10 celých střapců.
Představte si to množství….Představte si, že si v supermarketu koupíte 10 velkých hroznů vína. Nejen,že budete mít plný koš, ale taky to nebude nejlevnější záležitost.
Můžete namítnout, že hrozno na výrobu vína je jiné než to, které běžně konzumujeme. A ano máte pravdu. Ale pro srovnání a uvědomění si množství, které je potřeba, nám stolní hroznové víno krásně poslouží.
To je ovlivněno mnoha faktory.
Největší vliv má množství hroznů na hektar, které je schopno vinařství vypěstovat. Ale to, kolik hroznů na hektar je schopno vinařství vypěstovat zase záleží na mnoha dalších faktorech jako je např. způsob pěstování, klima, odrůda vína…a další..
Faktor, který nejvíc ovlivňuje množství hroznů na vinici je způsob pěstování. Pokud dodržujete zásady organického pěstování nebo biodynamického pěstování, vyprodukujete cca 2 tuny na hektar. Pokud Vám ale jde více o kvantitu než o kvalitu, vypěstujete cca 10 tun na hektar.
A tady je ten bod, kdy je potřeba rozlišit cenu a kvalitu. Vinařství, která vyprodukují méně hroznů, mají vína plnější v chuti a mnohem více chutná než vinařství, která vyprodukují více hroznů a jejich vína jsou slabší a vodovatá.
No a jak tohle přeložíme do lahve vína? Z každé 1 tuny hroznového vína se může vyrobit cca 720 lahví. To znamená 7200 celých hroznů a to je asi 500 000 kuliček.
Pokud máte vinohrad, který vyprodukuje 1-2 tuny, jste schopni vyrobit 720-1440 lahví vína. Když vyprodukujte 10tun, tak pak už vyrobíte 7200 lahví.
Tady se začíná utvářet cena….
Tak a dost matematiky , je čas na víno:-)
Až si příště budete otevírat lahev vína, připijte si na ty stovky a tisíce hroznů, díky kterým máte tuto dobrotu ve skleničce!
Na zdraví!
Linda
www.vinepair.com