Vše, co jste vždy chtěli vědět o víně a báli jste se zeptat…

Svět vína je podmanivý, ale na první pohled složitý. To mnohdy vede k tomu, že nemáme ani chuť se do toho náročného světa ponořit. Je na čase vše zjednodušit, a proto jsem pro Vás připravila jednoduché odpovědi na Vaše nejčastější otázky.

Jak se víno vyrábí?

Víno není nic jiného než mošt z hroznů vinné révy, který prochází fermentací (kvašením).

Alkoholové kvašení (fermentace) je proces, kdy kvasinky proměňují jednoduché cukry na alkohol a oxid uhličitý.

Kvasinky se nachází v přirozené mikroflóře na slupkách hroznů a poté, co se dostanou do kontaktu se sladkou šťávou z hroznů, začínají pracovat. Je také možné použít vybrané odrůdy kvasinek, které se nevyskytují v přirozené mikroflóře.

Samozřejmě, pokud budete chtít začít vyrábět dobrá vína, není to tak jednoduché. Je zapotřebí získat více hlubších znalostí a zkušeností. Ale pro základní pochopení principu výroby vína je toto dostačující.

Co se přidává do vína?

Absolutně nic, víno z vinné révy je produkt získaný výhradně z kvašení čerstvých hroznů.

Kde se berou aromata, která můžeme z vína cítít?

Vůně vína přicházejí ze 3 zdrojů:

  • Primární aromata jsou vlastní aromata hroznů a moštu. Nejčastěji je primární aroma popisováno jako ovocné, bylinné nebo květinové. Z tohoto důvodu nám například Torrontes může připomenout aroma citrónu, Sauvignon Blanc zase vůni listu černého rybízu nebo až travnaté tóny.
  • Sekundární aromata jsou aromata vytvořená během zpracování, kvašení a zrání. Příkladem může být aroma jogurtu, smetany, chleboviny, těsta, vůně čerstvě upečeného kváskového chleba a podobně.
  • Terciární aromata jsou aromata, která vznikají při zrání vína. Obvykle to jsou tóny dřeva, tabáku, vanilky nebo třeba ořechů. U hodně starých vín se může jednat až o tóny koňaku.

Je možné vyrobit  bílé víno z modrých hroznů? A naopak?

Ano, je možné, aby se z modrých hroznů vyrobilo bílé víno. Barvu vína určují slupky a ne dužina. Pokud dostatečně rychle oddělíme slupky od dužiny, tak aby nenasákla barva ze slupek, pak dostaneme bílé víno.

Opačně to možné není. Není způsob, jak vytvořit červené víno z bílých hroznů. Z čeho bychom získali červenou barvu?

Jaký je rozdíl mezi odrůdovým vínem a kupáží(směsí)?

Odrůdové víno je to, které má na vinětě uvedenu jednu odrůdu, např. Ryzlink rýnský nebo Merlot. Znamená to, že nejméně 85% vína je vyrobeno ze zmíněné odrůdy.

Co je to směs? Směs nebo kupáž znamená, že víno je vyrobeno z různých odrůd, z nichž žádná nedosáhne 85% poměru. Příkladem směsi je Cabernet Sauvignon-Merlot.

Je rouhání zředit si víno sodou?

Absolutně ne. Je důležité pít víno tak, jak Vám nejvíce chutná. A pokud konzumujete víno radši v jiné teplotě než je doporučená od vinaře…také na tom není nic špatně. Je to jen rozhodnutí Vaše a Vašich chuťových pohárků.

Nenechte se odradit zvláštní terminologií, ani se nesnažte pochopit hned všechno najednou. Pití vína je potřeba si užívat, i když nevíte vše.

Můžeme to přirovnat k jídlu. Když jíte třeba zralý modrý sýr, tak také nevíte, jaké mléko bylo použito, které bakterie byly použity ani jak dlouhou dobu sýr zrál.

Stejně tak si můžete užívat víno a během popíjení se zeptat na vše, co Vás zajímá. Nebo mi napište, co by Vás zajímalo?

Zdroj:

Winifera, Wines of Argentina

Jsem žena s láskou k vínu a chci Vám tuto lásku předat a ukázat Vám, jak se jednoduše vyznat ve světě vín. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře